Uporaba splošnih pogojev

Ti splošni pogoji določajo pogoje uporabe in nakupa preko spletne trgovine antikvariatalef.si, ki je dostopna na povezavi https://www.antikvariatalef.si (v nadaljevanju: ‘spletna stran’) in jo upravlja društvo Alef (v nadaljevanju: ‘ponudnik’).

Ti splošni pogoji se uporabljajo za celotno spletno stran, vse njene sestavine in podstrani. Z uporabo spletne strani uporabnik sprejema in soglaša z vsemi določbami teh splošnih pogojev, kar vključujejo tudi vse povezave kot njihove sestavne dele. Pogoji poslovanja so sestavljeni upoštevajoč vse zakonske obveznosti in mednarodne smernice za e-poslovanje, ki jih zastopa tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Na spletni strani so kupcu na voljo vse informacije o njegovih pravicah ter informacije o ponudniku.

Informacija o ponudniku in kontaktni podatki
Ponudnik: Društvo Alef
Sedež ponudnika: Preloška cesta 5, 1230 Domžale, Slovenija
ID za DDV: 32787448
Matična številka: 4062671000

Kontaktni podatki:

Tel: 01/320 57 54
E-mail: antikvariat.alef@gmail.com
Spletna stran: www.antikvariatalef.si

Transakcijski račun:

TRR odprt pri Delavski hranilnici: SI56 6100 0000 7065 439

Varovanje osebnih podatkov v spletni trgovini

V skladu z zakonom (ZVOP-2) o varovanju osebnih podatkov in pravic uporabnikov posvečamo veliko skrb varovanju osebnih podatkov. Svoje podatke na www.antikvariatalef.si lahko spreminjate in urejate v vašem profilu. Vaših osebnih podatkov ne tržimo in jih uporabljamo izključno za potrebe naročanja (ponudba, račun in dostava naročenih izdelkov). Uporabljamo jih še za potrebe komunikacije s strankami in jih ne posredujemo tretjim osebam.

Za potrebe poslovanja z uporabniki zbiramo naslednje uporabnikove podatke:

 • ime in priimek,
 • naslov in kraj bivanja,
 • naslov elektronske pošte (tvoje uporabniško ime),
 • kontaktno telefonsko številko,
 • geslo v šifrirani obliki,
 • in pretekla naročila.

Za točnost vnešenih podatkov s strani uporabnikov ne odgovarjamo!

Zaradi varnosti se zbirajo tudi IP naslovi, iz katerih uporabniki dostopajo do spletnega mesta. Vsakemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen sejni piškotek za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice.

Ponudnik zagotavlja vse potrebne tehnološke in organizacijske rešitve za popolno varnost nakupa. Varnost nakupa zagotavljamo tudi z upoštevanjem vseh veljavnih zakonskih obveznosti in priporočil slovenske ter mednarodne zveze potrošnikov. Prenos občutljivih osebnih in transakcijskih podatkov na spletni strani izvaja v varnem načinu s pomočjo protokola SSL (Secure Sockets Layer). Podatki se kriptirajo z 128 bitnim ključem. Sistem tako preprečuje, da bi kdo prebral vaše osebne in transakcijske podatke, ki jih pošiljate v spletno trgovino.

Vsi omenjeni podatki, razen piškotkov, se na strežniku www.antikvariatalef.si shranjujejo trajno, dostop do njih ima izključno ponudnik.

Če želite izbris vašega računa (profila) z vsemi vašimi podatki ali več informacij o varovanju osebnih podatkov, kontaktirajte urednika spletne strani antikvariatalef.si, na elektronski naslov: antikvariat.alef@gmail.com. Na vašo zahtevo bomo vaš profil izbrisali v najkrajšem možnem času.

Cene

Vse cene na spletni strani so izražene v evrih (EUR) in so končne ter ne vsebujejo davka, saj po 1.odstavku 94.člena ZDDV-1 nismo zavezanci za DDV. Vse cene prikazane na spletnem naslovu se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila.

Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi prejem naročila, in sicer z elektronskim sporočilom, ki ga pošlje na elektronski naslov kupca. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji obvezujoči tako za ponudnika, kot za kupca.

Ti splošni pogoji so sestavni del pogodbe.

Cene na spletni trgovini se lahko razlikujejo od cen v naši poslovalnici! Cene iz spletne trgovine veljajo le pri nakupu preko spletnega obrazca.

Naročanje in plačilo

Knjigo kupec naroči s klikom na ”Dodaj v košarico”. Nakup lahko zaključi ali se vrne nazaj na katalog knjig. Izpolnjeno naročilnico lahko še spreminja tako, da izbriše naslove tistih izdelkov, glede katerih si je premislili, ali pa k njim doda nove. Za uspešno oddajo naročila mora kupec izpolniti obrazec z zahtevanimi podatki. Zaradi hkratne prodaje v antikvariatu se lahko zgodi, da naročeni izdelki niso več na voljo – o tem kupca ponudnik obvesti v povratnem sporočilu. Za oddajo naročila v spletni trgovini antikvariatalef.si se ni potrebno prijavljati. Če želite opraviti nakup, morate ob oddaji naročila samo izpolniti točne podatke.

Sprejeta naročila se obravnavajo kot nepreklicna.

Ponudnik lahko naročilo tudi zavrne, če ugotovi, da ga pod danimi pogoji ne more izvesti. Predhodno kupca o tem obvesti in navede razloge za zavrnitev naročila, seveda, če je to možno.

Naročilo blaga velja kot potrditev pogodbe o nakupu. Kupec po zaključku postopka naročila na naveden e-poštni naslov prejme podatke o naročilu. Običajno naslovnik prejme elektronsko obvestilo v 5 minutah, zgodi se pa lahko tudi, da proces zaradi različnih nastavitev elektronskih poštnih odjemalcev traja nekoliko dlje.

Kupec prejme od Pošte Slovenije obvestilo takrat, ko je pošiljka sprejeta v obdelavo. Zatem je običajno potrebno dan ali dva, da Pošta Slovenije blago dostavi na prejemnikov naslov.

V primeru, da ste morda naročili blago, ki ga zaradi nepredvidljivih razlogov ne moremo odpremiti v obljubljenem roku, vas o novem dobavnem roku obvestimo preko posredovanih kontaktnih podatkov. Prav tako vas obvestimo, če se knjiga nahaja v dislociranem skladišču in kdaj je možna njena odprema.

Preklic naročila

Prejeta naročila preko spletne trgovine antikvariatalef.si lahko kupec brez dodatnih stroškov prekliče do prejema elektronskega sporočila o tem, da je bilo naročilo že odpremljeno ter poslano s spletne trgovine.

Obvestilo o preklicu naročila je možno izključno preko elektronske pošte na antikvariat.alef@gmail.com. V elektronskem sporočilu je obvezno potrebno navesti naslednje podatke:

 • V naslovu sporočila: Preklic naročila
 • V vsebini sporočila: a) ime in priimek kupca, b) naslov kupca, c) številka naročila

Odstop od pogodbe in vračilo blaga

Od pogodbe lahko potrošnik odstopi v roku 14 dni po prejetju naročenega blaga, ne da bi mu bilo pri tem potrebno navesti razlog za svojo odločitev. Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je pošiljka oddana v roku. Vrnitev naročenega blaga ponudniku v roku 14 dni od prejema je enakovredna sporočilu o odstopu od pogodbe. Slednjega mora vrniti podjetju najkasneje v štirinajstih (14) dneh od sporočila o odstopu.  K izdelkom mora biti priložen račun. Če je potrošnik odstopil od pogodbe, mu mora ponudnik vrniti le kupnino za vrnjen izdelek, ne pa tudi poštnine. Vračilo kupnine mora ponudnik opraviti takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v 14 dneh po prejemu sporočila o odstopu pogodbe.

Kupec odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje posledica nepravilnega ravnanja z njegove strani.

O nameravanem vračilu lahko kupec najkasneje obvesti ponudnika v 14-ih dneh od prejetja blaga na kontaktni e-naslov: antikvariat.alef@gmail.com.

Kupci vrnejo izdelke po priporočeni pošti na naslov ponudnika: Društvo Alef, Preloška cesta 5, 1230 Domžale.

Vse stroške, povezane z vračilom izdelkov, plača kupec. Kupec mora izdelke vrniti nepoškodovane in v nespremenjeni količini. Za nastale stroške zaradi ravnanja izven pogojev poslovanja ponudnik ne odgovarja.

Pošiljk z odkupnino NE sprejemamo. V primeru dostave na naše stroške Vam bomo obračunali stroške vračila po veljavnem ceniku Pošte Slovenije.

Plačila

Ponudnik izda račun na trajnem mediju. Način plačila uporabnik izbere v postopku naročila.

Uporabnik lahko naročeno blago v spletni trgovini www.antikvariatalef.si plača na naslednje načine:

 • z gotovino ob prevzemu pošiljke: V plačilnih možnostih lahko kupec izbere opcijo Plačilo po povzetju (ponudnik zaračunava dodatno 1,00 € zaradi dodatnih poštnih stroškov). V primeru, da kupca v času dostave ni doma, lahko naročene izdelke plača tudi ob prevzemu v lokalni enoti Pošte Slovenije.
 • po predračunu na TRR: Izdelke lahko kupec plača preko katerekoli spletne banke ali preko položnice na banki oz. pošti. Po potrditvi naročila mu ponudnik posreduje na njegov e-mail naslov vse potrebne podatke za izvedbo plačila oz. nakazila.
 • preko kreditnih kartic (ponudnik Stripe – https://stripe.com/en-gb-si)

Dobavni rok

Dobavni rok je tri delovne dni, razen za izdelke, ki se nahajajo v dislociranem skladišču, do katerega se dostopa enkrat na teden – ob sobotah (kupca ponudnik seznani z odloženim rokom dobave in mu da možnost, da od nakupa odstopi). Pošiljke, ki vsebujejo knjige iz antikvariata ter knjige iz dislociranega skladišča, se odpremijo skupaj, razen, če kupec izrecno želi kakšne knjige prej – v tem primeru mora poravnati še strošek ene dodatne poštnine.

Dostava in prevzem

Dostavo ponudnik izvaja v sodelovanju s Pošto Slovenije. Običajno je med delovniki naročeno blago na naslovu prejemnika v dnevu ali dveh od odpreme blaga. V času praznikov in med vikendi se rok dobave za čas dela prostih dni ustrezno podaljša. V primeru, da kupca v času dostave ni doma, lahko naročene izdelke prevzamete v lokalni enoti Pošte Slovenije.

Osebni prevzem

Kupec se lahko odloči tudi za osebni prevzem naročenega blaga . Ko je naročilo pripravljeno, ga ponudnik obvesti, da je možen prevzem. Prevzem je možen v antikvariatu Alef na: Hribarjevo nabrežje 13, 1000 Ljubljana.

Prevzem je mogoče od ponedeljka do petka med 9.00 – 13.00 uro ter 15.30-19.uro.

Kupec ima na voljo 7 delovnih dni, da izdelke prevzame, v nasprotnem primeru se izdelek vrne nazaj v prodajo.

Poškodovane pošiljke

Vsako pošiljko skuša antikvariat karseda skrbno zaviti in zaščititi. Če kljub temu ob prevzemu pošiljke kupec opazi, da je pošiljka fizično poškodovana, v njej manjka vsebina ali kaže znake odprtja, je priporočljivo, da fotografira stanje. Če je poštar še prisoten, lahko kupec takoj zavrne pošiljko.

Kupec naj fotografijo pošlje na e-naslov ponudnika, nato pa mora vložiti postopek odškodnine pri Pošti Slovenije. To stori tako, da pošiljko (embalažo + vsebino) prinese na pošto takoj, ko opazi poškodbo ali izropano pošiljko, najkasneje v roku 30 dni od prevzema pošiljke. Na pošti mora izpolniti Zapisnik o poškodovani pošiljki, ki ga podpiše. Po prejetju vse potrebne dokumentacije se na Pošto Slovenije poda zahtevek za odškodnino. Zahtevek na Pošti Slovenije komisijsko obravnavajo in na podlagi odgovora ali odobritve se vrne kupnina ali naroči nov artikel. Skupaj s Pošto Slovenije ponudnik poskrbi, da je odškodnina rešena v najkrajšem možnem času. Brez te dokumentacije žal obravnava poškodb pri transportu ni možna.

Cenik dostave

Vsa naročila antikvariat pošilja s Pošto Slovenije, s katero ima sklenjeno pogodbeno razmerje. Za plačila po predračunu ali preko kreditne kartice zaračuna 3,00 € poštnine, za plačila po povzetju (osebno ali preko pošte) zaračuna še dodatnih 1,00 €. Poštnina ostaja nespremenjena – ne glede na število ali težko naročenih knjig. Osebni prevzem v antikvariatu je brezplačen.

Veljavnost ponudbe

Pri nakupu veljajo cene v trenutku potrditve naročila. Cene v spletni prodajalni se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila.

Vse informacije, ki so objavljene na spletni strani, npr. opisi izdelkov, specifikacije, fotografije, niso zavezujoči. Vsak izdelek je skeniran in obdelan, da bi bila  fotografija izdelka čimbolj resnični prikaz stanja ohranjenosti izdelka, vendar se lahko zgodi, da prihaja do odstopanj. Vse knjige so razvrščene po strokovni lestvici ocenjevanja ohranjenosti: slabše – solidno – dobro – zelo dobro – odlično ohranjen izvod. Ponudnik si pridržuje pravico do manjših sprememb v opisu izdelkov, brez obveznosti obveščanja uporabnikov.

Pritožbe in spori

V spletni trgovini antikvariatalef.si se vrši izpolnjevanje dolžnosti vzpostavitve učinkovitega sistema obravnavanja pritožb. Stranka lahko vloži pritožbo preko e-poštnega naslova: antikvariat.alef@gmail.com. V najkrajšem možnem času ponudnik potrdi prejem pritožbe in jo obravnava v roku 8 (osmih) dni od njenega prejema. Pisni odgovor pošlje nazaj na kontaktni naslov. Stranka ima pravico na pritožbo vložiti ugovor.

Elektronska povezava na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=SL

Skladno z zakonskimi normativi društvo Alef ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.

Pojasnilo

Splošni pogoji poslovanja veljajo od 1.11.2016.
Splošni pogoji ter vse ostale informacije lahko društvo Alef spremeni brez predhodnega obvestila. V primeru dodatnih informacij ali vprašanj v zvezi s splošnimi pogoji poslovanja nas lahko kontaktirate preko elektronske pošte na antikvariat.alef@gmail.com.

Delovni čas:

pon-pet: 9.00 – 13.00 in 15.30 – 18.00
sob, ned, prazniki: zaprto

Sledite nam na socialnih omrežjih
facebooktwitterinstagrampinterest